Έχετε μια καινοτόμα ιδέα, αλλά δεν ξέρετε πώς να την μετατρέψετε σε επιχείρηση; Θέλετε να κάνετε τη δική σας startup, αλλά φοβάστε ότι δεν θα μπορέσετε να βρείτε τα απαραίτητα κεφάλαια; Και όμως, υπάρχει λύση, καθώς τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα οικοσύστημα για την ανάπτυξη και προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων, ή startups, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται.
Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να έχετε μία ιδέα που πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κάποιο προϊόν, εφαρμογή ή υπηρεσία. Αν είναι καινοτόμα και έχει προοπτικές και για τις εκτός των ελληνικών συνόρων αγορές, τότε ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις startups στην Ελλάδα βασίζονται στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, προκειμένου να δημιουργήσουν νέα, διαφορετικά προϊόντα και λύσεις.
Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί η ομάδα που θα «τρέξει» την ιδέα. Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο από όσο νομίζει κανείς, δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν συμπληρωματικοί ρόλοι, αλλά και «χημεία» μεταξύ των μελών της ομάδας.
Αμέσως μετά, θα πρέπει να βρεθούν τα κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια. Μια καλή πρόταση προς τους επίδοξους επιχειρηματίες ή startuppers είναι να ξεκινήσουν με τη συμμετοχή σε κάποιον από τους αρκετούς διαγωνισμούς που διεξάγονται, προκειμένου να δουν και κατά πόσον η ιδέα τους είναι επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα. Πρακτικά, καλούνται να δοκιμάσουν κατά πόσον η ιδέα τους θα έχει εμπορική απήχηση.
Μια άλλη πρόταση για ξεκίνημα, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζί με τη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό, είναι η ένταξη σε κάποιον από τους φορείς και οργανισμούς που έχουν ως αποστολή να βοηθήσουν νέες εταιρείες στα πρώτα βήματά τους. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους incubators («εκκολαπτήρια»), οι οποίοι υπάρχουν τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις, όπως στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.
Για πολλούς νέους επιχειρηματίες, το βασικό ζήτημα είναι συνήθως η εξεύρεση χρηματοδότησης. Όσο και αν ακουστεί περίεργο, κεφάλαια προς επένδυση υπάρχουν και μάλιστα αρκετά σημαντικά. Μόνο μέσω του προγράμματος Equifund έχουν δημιουργηθεί 9 επενδυτικά funds, με συνολικά κεφάλαια πάνω από 400 εκατ. ευρώ, τα οποία περιμένουν να επενδυθούν σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις, που θα παρουσιάσουν πρωτοποριακές ιδέες. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα funds που συμμετέχουν στο Equifund, αλλά και για το τι χρειάζεται προκειμένου να καταθέσετε την αίτησή σας.
Για όσους αναζητούν κεφάλαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι καλό θα είναι να έχουν φτιάξει ένα επιχειρηματικό πλάνο και να είναι έτοιμοι να δουλέψουν αρκετές ώρες για να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα. Δεν θα πετύχουν όλα τα εγχειρήματα, αλλά ακόμη και από την αποτυχία όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν να μάθουν πολλά.